top of page

TRANSFORMACIÓ DIGITAL

De què parlem?

La societat, el mercat, les administracions públiques i els serveis públics, les relacions personals han incorporat de manera clara i contundent, la utilització d’Internet, xarxes socials, comunicacions telemàtiques... La difusió de les idees, dels missatges, la concreció de projectes i activitats tenen en l’àmbit digital un espai de desplegament que ens obliga a revisar les nostres formes de funcionament.

Això té uns evidents efectes positius perquè pot facilitar la difusió dels nostres projectes i activitats però també té efecte negatius: atacs al dret a la intimitat, ús mercantil i polític de les nostres dades, deixar en mans de programes informàtics (algoritmes) la resolució de problemes que requereixen intervenció humana directa...Les associacions no podem restar alienes a aquesta transformació, aquest canvi d’època, i conèixer el potencial i els riscs que suposa aquesta transformació digital.

Ens cal conèixer com afecta aquesta transformació la nostra activitat i de quina manera podem fer front als nous desafiaments per conjurar els riscs i maximitzar l’eficiència dels seus aspectes positius.

Trama: La transformació digital de les associacions: Luismi Castllo de Collectic / Presentació: Fernando Pindado, director de Trama.

"Colectic és un projecte cooperatiu sense afany de lucre que treballa per la transformació social a través de la participació, l’aprenentatge i la socialització de les TIC, on la tecnologia és una eina facilitadora i possibilitadora per la inclusió, l’autonomia i l’apoderament de les persones i les comunitats als àmbits social, laboral i tecnològic.


Colectic treballa per afavorir l’accés universal a les TIC capacitant i acompanyant a col·lectius i organitzacions socials i de l’economia social i solidària, sempre des d’una perspectiva crítica, conscient i participativa. La cooperativa aposta per una ciutadania creadora i no només consumidora de tecnologia, capaç de donar resposta a les seves pròpies necessitats i motivacions. En aquest sentit, promou l’ús del programari i maquinari lliure; perquè la tecnologia ha de ser un bé comú garantit i no excloent en la societat del coneixement.


En Luismi Castillo, forma part de Colectic des de la seva creació. Actualment és membre de l’Oficina Tècnica del Programa Òmnia, que promou el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, als àmbits de suport pedagògic i formació. És director i formador de l’escola de formació de voluntariat de Colectic, així com integrant de l’Oficina de suport per al desenvolupament i millora de l’aula virtual del Pla de Formació del Voluntariat i Associacionisme de Catalunya. També és formador de l’àrea de suport a entitats de la mateixa cooperativa. És pedagog i especialitzat en TIC. "

Trama: Les dades personals són un dret" Ponent: Mar Valverde/ Presentació: Omaira Beltrán (Junta Confavc).

Mar Valverde, és advocada especialista en protecció de dades i delegada de protecció de dades, acreditada davant de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.


Porta treballant al sector de la privadesa des de 1999 i, entre altres coses, ha estat Cap del Registre de Protecció de dades de Catalunya i Secretària general de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.


En les càpsules que ha gravat de la nostra escola veïnal, Trama, ens parlarà de què són les dades personals, i quina responsabilitat tenen les entitats veïnals que recopilen dades de les seves persones associades, i com fer-ne un bon ús perquè es compleixi la legislació vigent de protecció d’aquestes dades.

Trama:"La protecció de dades personals a les associacions veïnals" Ponent: Mar Valverde/ Presentació: Omaira Beltrán (Junta Confavc).

Mar Valverde, és advocada especialista en protecció de dades i delegada de protecció de dades, acreditada davant de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.


Porta treballant al sector de la privadesa des de 1999 i, entre altres coses, ha estat Cap del Registre de Protecció de dades de Catalunya i Secretària general de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.


En les càpsules que ha gravat de la nostra escola veïnal, Trama, ens parlarà de què són les dades personals, i quina responsabilitat tenen les entitats veïnals que recopilen dades de les seves persones associades, i com fer-ne un bon ús perquè es compleixi la legislació vigent de protecció d’aquestes dades.

Trama: Transformació Digital. Ponent: Arnau Monterde/ Presentació: Fernando Pindado, director de Trama/Confavc.

Doctor en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) des de desembre de 2015. Llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Societat de la Informació i el Coneixement a l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) a la Universitat Oberta de Catalunya. Arnau Montserde ha estudiat en profunditat, les pràctiques d'organització i comunicació en xarxa de moviments com el del 15M. Ha participat en diversos projectes col·lectius que caminen entre l'acadèmia i l'activisme com la investigació i el llibre «Tecnopolítica i 15M» (2014), la xarxa d'investigacions  "Datanalysis15M" (2013) o L'enquesta15M (2014).


Ha publicat diversos articles capítols de llibre i la pròpia tesi doctoral, a destacar la publicació «Identitats multitudinàries, una anàlisi qualitativa i de xarxes de la identitat col·lectiva del 15M» (2015).

En aquesta càpsula de Trama, Monterde ens exposa les dues cares de la societat digital: la segrestada per les grans corporacions del capitalisme que controla, genera vigilància i models de realitat a la seva manera desitjada; i la vessant del poder emancipador que també té la tecnologia en l'era digital,  sobre tot, de petits comunitats no hegemòniques. Però com articular aquesta part positiva i alliberadora al servei de valors com la igualtat, els drets socials, etc? Monterde ens en fa cinc cèntims. 

Curs on-line: "Campanyes digitals i activisme veïnal" (Descarregeu-vos material didàctic pdf)

Com dissenyar campanyes de comunicació digital des de les AV i federacions efectives? Com escollir quines xarxes socials tenint en compte els públics diana?

Aquests i altres aspectes es detallen en aquesta càpsula formativa de 4 hores que des de Trama: la xarxa d'activitats formatives de la CONFAVC hem organitzat, comptant amb l'expertesa de comunicadores de l'equip de Social.cat. que van impartir aquest curs on-line el mes de març del 2021. 

Curs on-line: "Con crear continguts atractius en comunicació associativa? (Canva/ Mailchimp/ Windows MovieMaker"Materil pedagògic 1/ Material pedagògic 2

Seguint amb l’objectiu de reforçar la comunicació associativa de les AV i federacions sòcies, des de Trama  es va organitzar aquest segon curs on-line de comunicació, es va celebrar el 21d'abril l’expertesa de l’equip de comunicadores de La Tricicleta.

Aquest curs té sobretot un caràcter més pràctic amb l’horitzó que s'utilitzin les plataformes de creació de continguts de dissenys atractius– per a xarxes socials, audiovisuals. etc- amb Canva, Windows Movie Maker i Mailchimp.


Va tenir una segona sessió pràctica el 29 d'abril que no es va gravar perquè eren exercicis pràctics.


bottom of page