IGUALTAT I DIVERSITAT
De què parlem?
De vegades es confon igualtat amb homogeneïtat, la qual cosa sembla negar que als nostres barris, la nostra societat vivim persones, que tenim els mateixos drets, (igualtat formal), però no totes tenim les mateixes capacitats i condicions individuals per poder-los exercir (igualtat real o efectiva).
Edat, gènere, procedència, pertinença a determinats grups racials, situació de malaltia o discapacitat, són alguns dels elements que determinen aquesta diversitat. No podem construir una societat justa si no es despleguen mitjans per evidenciar la riquesa que ens dona aquesta diversitat. La lluita per la igualtat és també el reconeixement de la diversitat i de la necessitat de tenir llenguatges, formes i sistemes diferents perquè l’activitat associativa sigui inclusiva.
Hem de conèixer i desplegar plans de treball que cerquin la igualtat efectiva més enllà de declaracions formals.
"Urbanisme amb perspectiva de gènere ". Ponent: Itziar González Virós. Presenta: Eva Fernández Lamelas, activista feminista i veïnal, infermera i antropòloga
Càpsula audiovisual de l'escola veïnal de la CONFAVC, Trama sobre com construir i gestar les ciutats des d'una perspectiva interseccional, partint de les realitats que han estat pensades fa molt de temps des del heteropatriarcat blanc, cosa que ha causat unes pèrdues espaials i d'usos de les ciutats. "Les ciutats són espais de trobades de les persones que juntes poder fer més coses, poden cooperar" apunta Itziar "cal redibuixar les ciutats com un element cooperador"
Breu CV de la Itziar González:
Itziar González és una arquitecta i urbanista social que treballa especialment pel decreixement urbà, l’optimització d'habitatges públics i la rehabilitació de centres històrics urbans.
Des del 2002, es considerada com una experta en processos de mediació i resolució de conflictes a l'espai públic, participació i cooperació entre ciutadania i administració.
Va ser regidora de Ciutat Vella de Barcelona entre el 2007-2010 per l’Ajuntament de Barcelona. Amb la UTE km ZERO, va guanyar el 2017, el concurs internacional per a la transformació integral de la Rambla de Barcelona.
​
També va ser Comissària de l'exposició “Utopia Rambles” al Centre d’Art Santa Mònica a Barcelona (2022-23)
​
També és una de les principals promotores del Parlament Ciutadà i Presidenta de l'Observatori Ciutadà Contra la Corrupció, de la qual la CONFAVC en forma part.
"Segregació ". Ponent: Sergio Porcel. Presenta: Fernando Pindado, director de Trama.
Cà psula audiovisual de l'escola veïnal de la CONFAVC, Trama sobre la segregació urbana a cà rrec de l'expert Sergio Porcel. Presenta el director de Trama, Fernando Pindado.
Breu CV d'en Sergio:
En Sergio és Doctor en Sociologia, Mà ster en tècniques d' investigació social aplicada. Actualment és Cap de Departament a l'Institut Metropoli, consorci públic situat al campus de Solivella de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i adscrit a l' Àrea Metropolitana de Barcelona, que desenvolupa activitats de recerca urbana, formació i transferència de coneixement, principalment a l'à rea i la regió metropolitana de Barcelona. La seva recerca se centra en l'à mbit de la sociologia urbana, especialment en l'estratificació social, la desigualtat i la pobresa.
Ha publicat nombrosos estudis sobre vulnerabilitat social urbana, entres els que podem destacar:
- "Desigualdad social y segregación residencial, una relación compleja. La precarització" (Cáritas. Madrid 2020).
-"La precarización creciente de las trayectorias laborales juveniles en la ciudad de Barcelona. Un análisis integrando las perspectivas de curso vital y generacional" (Papers: Revista de sociologia 108, enero 2023).
- "Exclusió residencial a l’à rea metropolitana de Barcelona: un fenomen complex, un problema creixent en el llibre Hacia la metropoli 2030. Retos emergentes, conocimientos innovadores. Anuario metropolitano de Barcelona 2021 (pp.49-62) IERMB & AMB
"Vulnerabilitats socials". Ponent: LLuis Torrens. Presenta: Fernando Pindado, director de Trama.
LluÃs Torrens i Mèlich és l'actual nou secretari d’Afers Socials i FamÃlies de la Generalitat de Catalunya. Anteriorment havia estat director d’innovació social de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona. També ha estat i és professor associat d'economia a diverses universitats de Catalunya.
Ja havia estat director de Serveis del Departament de Salut i del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya. També ha estat el gerent del centre de recerca sector públic-sector privat a l’ IESE Business School .
Especialista en economia aplicada, ha publicat diversos estudis sobre l’economia europea, espanyola i catalana. L’any 2005 va rebre el X Premi Catalunya d’Economia per un treball sobre les estratègies de les regions metropolitanes europees.
Ha participat en diversos projectes europeus en temes de ciutats sostenibles i monedes socials i ha liderat el projecte europeu B-Mincome per a l’implementació d’una renda garantida a la ciutat de Barcelona i ara el projecte Amunt! d’inserció social i laboral per a beneficiaris de l’Ingrés MiÃnim Vital finançat amb fons europeus Next Generation. També colabora amb l’oficina del Pla Pilot per a una Renda Bà sica a Catalunya.
És membre del Consell Assessor del Campus Cohesió i CompromÃs Social de la Universitat de Girona i del Consell Assessor del Pla d’Atenció Integrada social i Sanità ria de la Generalitat de Catalunya.
Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, Mà ster en Anà lisi Econòmica i diplomat pel Programa de Direcció General de l’IESE.
"La construcció de #Barrisvioletes des de l'economia de les cures i solidà ria. Ponent Elba Mansilla.
"La construcció de Barris Violetes des de l'economia de les cures i l'economia solidà ria. Ponència d'Elba Mansilla en el marc de les I Jornades feministes: "Com construir #Barris Violetes?" celebrades els dies 20 i 21 de maig del 2022 a La Ciba i organitzades per la CONFAVC.
Biografia d'Elba Mansilla:
Elba Mansilla és periodista de formació i feminista per convicció. És sòcia fundadora de la cooperativa La Ciutat Invisible SCCL, on treballa com investigadora, docent i consultora en temà tiques relacionades amb l’Economia Feminista i l’Economia Solidà ria. És mare d’una petita bestiola i filla de pare depenent, raó per la qual se sent part de la generació sandvitx. El darrer any a coordinat i publicat el llibre Economia Solidà ria i Feminista: prà ctiques inspiradores que fan saltar les costures (2021), la guia per a grups d’habitatge cooperatiu Construïm habitatge per construir comunitat (2021), ha codissenyat la revista cooperativa Nexe 47 dedicada a l'Economies feministes; i acaba de finalitzar la «Diagnosi de les cures en l’entorn comunitari a la provÃncia de Barcelona des de la perspectiva de gènere» (Diputació de Barcelona, 2022).
"La pobresa de les dones: diagnòstics i propostes". Ponència de Maria José González López.
"La pobresa de les dones: diagnòstics i propostes". Ponència de Maria José González López en el marc de les I Jornades feministes: "Com construir #Barris Violetes?" organitzades per la CONFAVC i celebrades els dies 20 i 21 de maig del 2022 a La Ciba.
Breu biografia de Maria José González López
És professora agregada i investigadora al Departament de Ciències PolÃtiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra (UPF, Barcelona), membre del Grup de Recerca en Sociodemografia (DemoSoc) i del Centre d'Estudis de Gènere (CdGE) de la mateixa universitat. Actualment, està estudiant la relació entre noves modalitats laborals, com el teletreball, i la igualtat de gènere a la parella.
​
"La construcció de #BarrisVioletes des dels feminismes descolonials". Amb Sara Cuenta RamÃrez.
"La construcció de #BarrisVioletes des dels feminismes descolonials". Ponència de Sara Cuenta RamÃrez en el marc de les I Jornades feministes: "Com construir #Barris Violetes?" organitzades a la CONFAVC i celebrades els dies 20 i 21 de maig del 2022 a La Ciba.
Biografia de la ponent: Sara Cuenta RamÃrez. Sara Cuentas RamÃrez, periodista, investigadora social i feminista descolonial. Coordinadora de l'Escola Feminista Descolonial de la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament. Professora del Mà ster de Gènere i Comunicació de la UAB. Redactora-col·laboradora per a varis mitjans de publicació alternativa i de El PaÃs - Planeta Futuro. Activista per a la defensa i protecció de les dones afectades per les esterilitzacions forçades al Perú.
​
"La construcció de #BarrisVioletes des dels ecofeminismes". Ponència de Blanca Bayas Fernández"
"La construcció de #BarrisVioletes des dels ecofeminismes". Ponència de Blanca Bayas Fernández el marc de les I Jornades feministes: "Com construir #Barris Violetes?" organitzades per la CONFAVC i celebrades els dies 20 i 21 de maig del 2022 a La Ciba.
Breu biografia de Blanca Bayas Fernández. Blanca Bayas Fernández és investigadora de l'Observatori del Deute a la Globalització i activista ecofeminista, participa en espais com Acció Ecofeminista. El seu treball se centra en la defensa dels serveis públics, els comuns i les alternatives des dels ecofeminismes i les economies feministes.
​
"Com construir barris des de la prepectiva de gènere". Ponent: Eva Fernández. Presenta: Jos Farreny
Cà psula formativa de Trama/CONFAVC d'Eva Fernández sobre com construir barris amb prespectiva de gènere. Presenta Jos Farreny, de la Junta de la CONFAVC.
Activista veïnal i feminista, i tot un referent sobretot en els moviments socials barcelonins, Eva Fernández ha combinat el món de l’activisme de base amb el del coneixement acadèmic i debat intel·lectual. No és casualitat que l’Eva, a més de docent d’infermeria, s’hagi doctorat en Antropologia Social i Cultural amb la tesi VocalÃas y grupos de mujeres: el feminismo en los barrios.
Aquesta doble vessant ha estat una constant de la seva vida, iniciant-se ja a la trinxera de l’activisme el 1978 com a membre de la Coordinadora Feminista, o posteriorment, a les vocalies de dones i a les respectives juntes de l’Associació de Veïns de Sant Antoni i de la Barceloneta, o com a presidenta durant sis anys -des del 2004 – a la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, entre d’altres entitats en les quals ha participat.
És autora de nombrosos articles o capÃtols de llibres, molts d’ells dedicats a les aportacions de les vocalies de dones i el moviment feminista a la societat. En són exemples, tÃtols com EstadÃstiques sota sospita. Proposta de nous indicadors des de l’experiència femenina - treball dirigit per Cristina Carrasco- ; l’article "Avortament i desobediència civil feminista a la transició" - a Espai fà brica- o "Una revolución silenciosa. Memorias de activismo feminista y vecinal" a Ankulegi. Revista de AntropologÃa Social.
"Reptes actuals dels feminismes". Ponent: Eva Fernández. Presenta: Jos Farreny
Cà psula formativa de Trama/CONFAVC d'Eva Fernández sobre com construir barris amb prespectiva de gènere. Presenta Jos Farreny, de la Junta de la CONFAVC.
Activista veïnal i feminista, i tot un referent sobretot en els moviments socials barcelonins, Eva Fernández ha combinat el món de l’activisme de base amb el del coneixement acadèmic i debat intel·lectual. No és casualitat que l’Eva, a més de docent d’infermeria, s’hagi doctorat en Antropologia Social i Cultural amb la tesi VocalÃas y grupos de mujeres: el feminismo en los barrios.
Aquesta doble vessant ha estat una constant de la seva vida, iniciant-se ja a la trinxera de l’activisme el 1978 com a membre de la Coordinadora Feminista, o posteriorment, a les vocalies de dones i a les respectives juntes de l’Associació de Veïns de Sant Antoni i de la Barceloneta, o com a presidenta durant sis anys -des del 2004 – a la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, entre d’altres entitats en les quals ha participat.
És autora de nombrosos articles o capÃtols de llibres, molts d’ells dedicats a les aportacions de les vocalies de dones i el moviment feminista a la societat. En són exemples, tÃtols com EstadÃstiques sota sospita. Proposta de nous indicadors des de l’experiència femenina - treball dirigit per Cristina Carrasco- ; l’article "Avortament i desobediència civil feminista a la transició" - a Espai fà brica- o "Una revolución silenciosa. Memorias de activismo feminista y vecinal" a Ankulegi. Revista de AntropologÃa Social.
"Igualtat i diversitat". Ponent: Jessica Sala Presenta: Fernando Pindado, director de TRAMA
La Jessica Sala ha estudiat dret i el mà ster de l'advocacia a la Universitat de Barcelona, ​​treballa en l'administració de justÃcia i és veïna de barri de la Marina (antiga Zona Franca) de Barcelona.
Al barri, forma part de l'associació Guineocatala Bisila, a través d'ella, treballa la interculturalitat. Ella creu que el barri ha canviat, és divers i necessita un nou enfocament en la manera d'autogovernar-se.
La Jessica ens va a parlar de la importà ncia dels valors, d'allò que considerem important en la nostra pròpia activitat o en la de la nostra associació. Ens recorda alguna cosa en el que insistirem en tot aquest programa: les coses han canviat. Els temps han canviat, estem en una altra època diferent de la que van néixer la majoria de les nostres associacions. I això ens ha de fer veure que la nostra actuació ha de tenir mirades diferents i ens obliga a mirar el que fem amb noves perspectives. Tot canvi produeix resistència i és lògic perquè costa adaptar-se a noves situacions. Però estem obligats. No podem seguir funcionant amb els parà metres, idees i valors de l'època anterior. Ens parla de valors com la generositat, el respecte, la tolerà ncia, la necessitat d'activar relleus en les organitzacions, com incorporar noves persones i sobretot, noves persones joves.
Certament, si no canviem la nostra filosofia de vida, la nostra forma d'actuació dels valors en els que donem suport la nostra acció serà difÃcil que puguem seguir el ritme dels nous temps, i tot el que no s'adapta als nous ritmes es queda enrere i poc a poc cau en l'oblit.
"Igualtat i diversitat". Ponent: Omaira Beltrán: Fernando Pindado, director de TRAMA
L’Omaira forma part del contingent de persones que van néixer fora d’Espanya; ella ho va fer a Bogotà (colòmbia) on es va graduar en periodisme i comunicació social.
Fa 22 anys que viu a Barcelona, és una veïna més i actualment membre de la junta de la CONFAVC. Té un Mà ster en didà ctica de la llengua i la literatura a la Universitat Autònoma de Barcelona.
És una de les co-fundadores i coordinadora de l'Associació Intercultural Llatins per Catalunya: una entitat que treballa per donar a conèixer a Catalunya als llatinoamericans residents i donar a conèixer una altra imatge, menys estereotipada, dels i les llatinoamericanes que s'han establert a Catalunya.
Forma part de la Comissió de comunicació de la comissió d'estratègia de la Xarxa Barcelona Antirumors; del Grup de Treball de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya i membre del Grup de Recerca Intercultural Interreligiós de l'UB.
​
L’Omaira ens parlarà del risc que suposen els estereotips, sovint promoguts de manera interessada, els prejudicis i la importà ncia de teixir xarxes de relació que ens permetin una millor convivència.
​
Els barris de Catalunya ja fa anys que han vist modificada la composició dels seus veïns i veïnes. Cada vegada hi ha més persones procedents d’altres països amb un bagatge de noves cultures, noves creences, noves formes de relacionar-se que ens mostren l’enorme diversitat que tenim els éssers humans que poblem aquest planeta.
I en no poques ocasions, en lloc de viure aqueta mixtura, aquesta diversitat com una oportunitat per millorar el nostre coneixement, reforçar el nostre pensament i enriquir la nostra cultura, es veu o es viu com una amenaça o un atac a unes essències que no sabem ben bé com les hem construït.
Catalunya és un paÃs d’acollida que des dels anys 50 i 60 del segle passat ha prosperat grà cies a la feina de persones, com el meu pare i els pares i mares de molts vosaltres que van venir a treballar deixant el seu lloc de naixement a d’altres pobles de l’estat espanyol. I ara estén aquesta riquesa amb persones procedents d’altres contrades del planeta.
l
Webinar: "L'hora violeta: repensant els barris des de la prespectiva de gènere. Celebrat el 14 de desembre amb la participació de 9 activistes feministes i veïnals.
Primera "Hora violeta (espai de reflexió de gènere de la CONFAVC)" per a repensar com construir barris des de la prespectiva de gènere.
Van moderar el webinar: Irene Izquierdo i Jos Farrenys Junta CONFAVC).
​
Van intervenir al webinar: Maria Majó (AV Rocafonda, Mataró); Sylviane Dahan (AV Esquerra de l'Eixample, Barcelona) Mercè Ciutat (Dones de Lleida); Montse Santolino i Marivà Ventoso ( AV La Florida i Sant Josep, de l'Hospitalet); Dolors Lledó (FAVTerrassa), i LÃdia Solé, Anna Arcos i SÃlvia Nieto (AVBufalà , Badalona,intervenció a través d'un vÃdeo).